with 1 komentarz

Jagoda kamczacka- uprawa w pojemnikach i własne owoce.

Nic tak nie smakuje jak owoce skubnięte z własnego krzewu. W dodatku bez chemii i połknięte z satysfakcją dobrze wykonanej roboty. Ale co zrobić, jeśli nie mamy miejsca na zakładanie plantacji krzewów owocowych, a dysponujemy jedynie tarasem lub balkonem? Czy brak miejsca dyskwalifikuje nas na starcie z posiadania własnych owoców? Oczywiście powierzchnia metr na metr może okazać się za mała. Proponuję wtedy pobawić się w poziomki albo truskawki. Jednak jeśli mamy trochę więcej miejsca, to namawiam Was do uprawy pojemnikowej wszystkiego, na co macie ochotę. Warto eksperymentować! Na balkonach, na tarasach, w małych ogródkach można uprawiać właściwie wszystko, ogranicza nas tylko ilość miejsca i wielkość pojemnika. No i trzeba się trochę więcej napracować – pilnować podlewania, zabezpieczyć na zimę i ogólnie więcej trzeba się nabiegać przy doniczkach niż przy uprawie gruntowej.

Jednak wychodzę z założenia, że warto spróbować. Jestem typem ogrodnika, który sam musi przekonać się co i jak rośnie w danych warunkach. Zwłaszcza, że każdy rok jest inny, nie tylko pod względem pogody, ale także mojego podejścia. To właśnie jest niesamowite w ogrodnictwie, że nie jesteśmy zdani na nudę. Obserwacja, wyciąganie wniosków, obfite plony lub zupełne fiasko i nauczka na przyszłość. To zabawa w niewiadomą, nic bowiem nie rośnie książkowo – przynajmniej nic na 100%.

Ja w tym roku zaczęłam pojemnikową uprawę malin. Podpełzły do mnie od sąsiadki, więc skoro się wprosiły, to wylądowały w dużej donicy. Miałam więc w tym roku swoje pierwsze maliny, mało bo mało, ale za to jakie smaczne! W przyszłym sezonie spróbuję uprawy jagody kamczackiej i borówki amerykańskiej. Może i jakaś malina mnie skusi innym kolorem niż czerwony?

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka zwana inaczej suchodrzewem sinym albo wiciokrzewem kamczackim przywędrowała do nas z Azji. W uprawie stosuje się kultywary, czyli odmiany uprawne. Kilka z nich wyhodowano nawet w Polsce. Krzewy jagody kamczackiej mają wiele zalet. Podstawową jest wysoka mrozoodporność (do – 45 st. C) i bardzo wczesne owocowanie. Wcześnie pojawiające się kwiaty (już od marca) są dosyć odporne na przymrozki, więc w tym przypadku nie ma ryzyka „roku bez owoców”. Kwiaty wytrzymują bez uszkodzeń spadek temperatury do – 8 st. C. Już pod koniec maja możemy więc jeść własne jagody. W zależności od odmiany –  krzewy owocują od maja do czerwca. Owoce jagody kamczackiej możemy zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych. Dodatkowo jagoda kamczacka jest odporna na choroby i szkodniki. Nie pryskamy – jemy bez chemii.

jagoda kamczacka

Niektórzy krzyczą, że jagoda kamczacka rośnie jak chwast i nie należy do najpiękniejszych, ale ma też tę zaletę, że nie należy do wymagających. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, dobrze poradzi sobie także w półcieniu. Ze względu na swoje pochodzenie, krzewy jagody kamczackiej w naszych warunkach mają małe wymagania klimatyczne i glebowe. Najlepiej rosną na podłożach próchnicznych, lekko kwaśnych, o pH powyżej 5,5 i umiarkowanie wilgotnych. Przed sadzeniem krzewów ziemię należy obficie nawieźć kompostem lub obornikiem i przemieszać z warstwą gleby. Przygotowując podłoże do pojemnika pod uprawę jagody kamczackiej powinniśmy uwzględnić jej wymagania. W podlewaniu głównie chodzi o to, żeby jej nie zalać, ani nie przesuszyć na wiór – czyli w miarę systematycznie dawać jej pić.

Ważne w uprawie pojemnikowej jest też to, że nie są to krzewy małe, niektóre odmiany mogą urosnąć nawet do dwóch metrów. Jagoda kamczacka nie ma też małego korzonka, w gruncie potrafi mocno go rozbudować i spenetrować glebę nawet na głębokość 80 cm.  Uprawa w pojemniku zahamuje trochę rozrost systemu korzeniowego i części naziemnej, jednak wybierając pojemnik, miejmy na uwadze, że powinien być on stabilny, ciężki i odpowiednio duży.

Odmiany jagody kamczackiej do uprawy w pojemnikach.

Teraz, jesienią i zimą,  jest dobry czas na planowanie przyszłych nasadzeń, zmian w ogrodzie oraz polowanie na nowości. Wraz z Akademią Roślin wybrałam dla siebie i dla Was najmniejsze krzewy jagody kamczackiej, które można uprawiać w pojemnikach. Sadzonki wszystkich polecanych odmian możecie kupić na stronie akademiaroslin.pl. Weźcie pod uwagę, że plony z kilku krzewów uprawy pojemnikowej nie będą aż tak szałowe, jak z uprawy gruntowej. Niemniej jednak, niech Was warunki i strach nie ograniczają. Przecież uprawiamy połowę ogromnej dżungli tropikalnej w domowych doniczkach i od lat to się udaje!

Wybierając odmiany jagody kamczackiej trzeba zwrócić uwagę na „dobre towarzystwo”.  Jagoda kamczacka najlepiej owocuje po zapyleniu krzyżowym, czyli zapyleniu pyłkiem innej odmiany, tzw. zapylaczem. Warto więc obok siebie posadzić minimum dwie różne odmiany jagody kamczackiej, aby uzyskać obfitsze zbiory owoców.  Logicznie myśląc – wybieramy odmiany kwitnące w tym samym lub zbliżonym czasie.

Jagoda kamczacka ‚Wojtek’

‚Wojtek’  jest odmianą wyselekcjonowana w Polsce. Jedną z najbardziej popularnych i podobno najlepiej plonującą. Dorasta do ok. 1,6 metra wysokości  i rośnie średnio silnie. Przy tym jest dosyć szeroka – nawet do 2 metrów. Jest to wielkość uzyskiwana w gruncie, jednak w naszych pojemnikach raczej żadna odmiana nie osiągnie takich rozmiarów. Odmiana ‚Wojtek’ dojrzewa na początku czerwca. Owoce są średniej wielkości, słodko – kwaskowate i aromatyczne. Idealny zapylacz dla ‚Wojtka’ to ‚Jolanta’, ‚Zojka’, ‚Duet’, ‚Atut’.

jagoda kamczacka 'Wojtek'

Jagoda kamczacka ‚Rebeka’

‚Rebeka’ jest odmianą polska, bardzo plenną, o ciemno-granatowych owocach. Owoce są słodko – kwaśne, smaczne i aromatyczne, bez tendencji do obsypywanie się. Dojrzewa dosyć późno – około drugiej połowa czerwca. Idealny zapylacz – ‚Wojtek’, ‚Duet’, ‚Atut’.

jagoda kamczacka 'Rebeka'

Jagoda kamczacka ‚Czelabinka’

Owoce jagody kamczackiej ‚Czelabinka’ dojrzewają na początku czerwca. Odmiana ta owocuje bardzo obficie i dużymi jagodami. Idealny zapylacz – ‚Bakczarskij Velikan’, ‚Sinogłaska’ czy ‚Bakczarskaja Jubilejnaja’.

jagoda kamczacka 'Czelabinka'

Jagoda kamczacka ‚Borealis’

‚Borealis’ to deserowa odmiana z licencją wyhodowana w Kanadzie. Dojrzewa dosyć późno, bo w drugiej połowie czerwca. Owoce są słodkie, znakomite do jedzenia prosto z krzewu. Dodatkową zaletą jest to, że nie obsypują się. Idealny zapylacz to ‚Aurora’‚Honey Bee’.jagoda kamczacka 'Borealis'

Jagoda kamczacka ‚Atut’

Odmiana wyselekcjonowana w Polsce. Owoce odmiany ‚Atut’ są duże, soczyste, aromatyczne i mają smak słodko-kwaśny. Ciemnogranatowe jagody z woskowym nalotem mają wielkość do 2,5 cm.  Dojrzewają na przełomie maja i czerwca, niestety mają tendencję do opadania, dlatego należy je regularnie zbierać. Idealny zapylacz – ‚Wojtek’, ‚Duet’.

jagoda kamczacka 'Atut'

Jagoda kamczacka ‚Nimfa’

‚Nimfa’ to odmiana rosyjska o średniej sile wzrostu. Dorasta maksymalnie do 150 cm wysokości. Owoce bardzo słodkie i aromatyczne, pokryte woskowatym nalotem. Owocuje w połowie czerwca, a idealnymi zapylaczami będą dla niej inne rosyjskie odmiany: ‚Bakczarskij Velikan’, ‚Leningradskij Velikan’, ‚Bakczarskaja Jubilejnaja’.

jagoda kamczacka 'Nimfa'

Jagoda kamczacka ‚Zojka’

Odmiana wyselekcjonowana w Polsce.  Rośnie w gruncie do wysokości 160 cm i na szerokość 130 cm. Owoce mają smak słodki z kwaskowatym posmakiem, są aromatyczne i soczyste. Dojrzewają na początku czerwca, a idealnymi zapylaczami dla ‚Zojki’ są:  ‚Atut’, ‚Duet’ i ‚Wojtek’.

jagoda kamczacka 'Zojka'

O czym należy pamiętać, decydując się na uprawę jagody kamczackiej w pojemniku?

Moje owocowe uprawy ze względu na brak miejsca i prawdziwego dużego ogrodu, odbywają się głównie w warunkach pojemnikowych. I wiem, że nie tylko ja mam taki system działania. Na pytanie, które zadają mi znajomi, o to, co można uprawiać na balkonie lub tarasie, odpowiadam – co tylko chcecie! Czy można mieć jagodę kamczacką na balkonie? No pewnie, że można. Wszystko można! Zwłaszcza, że sadzonki jagody kamczackiej nie są drogie, wiec nie ryzykujemy utratą majątku, a przy tym możemy się wiele nauczyć. Trzeba tylko liczyć się z kilkoma minusami i specyfiką takiej uprawy.

  • Jagoda kamczacka nie należy do malutkich roślin, ma spory system korzeniowy i jest żarłoczna –  potrzebujemy więc dużego i stabilnego pojemnika (albo raczej dużych pojemników, bo zakładam, że posadzicie minimum dwie odmiany) i odpowiedniego nawożenia.
  • Nie wybierajcie silnie rosnących odmian, za to możecie kupić starsze sadzonki mniejszych odmian, żeby nie czekać długo na owoce. Jagoda kamczacka solidnie owocuje dopiero po ok. 5 latach, ale wcześniej też oczywiście możecie liczyć na smaczne owoce.
  • Pojemniki powinny mieć odpływy i warstwę drenującą (keramzyt, kamienie). Dopiero na warstwę drenującą sypiemy podłoże odpowiednie dla jagody kamczackiej.
  • Proponuję sadzić do pojemników jagodę kamczacką wiosną. W uprawie gruntowej zaleca się wiosnę i jesień, natomiast w przypadku pojemników lepsza będzie wczesna wiosna, zmniejszy to ryzyko ewentualnego przemarznięcia zimą (chodzi głównie o korzeń).
  • Zimowanie jest bardzo ważną czynnością w przypadku uprawy pojemnikowej. To chyba największa trudność całego przedsięwzięcia – tak przezimować, aby nic nam nie zmarzło. Jeśli jest taka możliwość, to donice i pojemniki powinny być ocieplone od wewnątrz. Jeśli nie, to na zimę ocieplamy pojemniki z zewnątrz styropianem, kocem, itp. i stawiamy na warstwie ochronnej,  np. płycie styropianowej, pniaku, czymkolwiek, co zabezpieczy donicę przed zimnem od spodu. Pojemniki ustawiamy w zacisznym miejscu, najlepiej wszystkie obok siebie. W bezmroźne dni można od czasu do czasu podlać krzewy niewielką ilością wody. Części naziemnej nie trzeba zabezpieczać, jest na tyle mrozoodporna, że powinna dać radę. Jeśli macie w oczach strach i chcecie spać spokojnie, to możecie zabezpieczyć stroiszem, włókniną, itp.
  • Podlewanie w tym wypadku jest czynnością bardziej pracochłonną niż przy uprawie gruntowej. W doniczkach podłoże przesycha szybciej, ale również łatwiej jest zalać korzenie rośliny. Najlepsza rada – kontrolować wilgotność podłoża i systematycznie nawadniać. Do podlewania jagody kamczackiej najlepsza będzie deszczówka albo odstana woda, która nie podwyższy pH podłoża. Co jakiś czas podłoże w donicy warto lekko zakwasić.
  • Jagoda kamczacka nie będzie rosła w pojemniku tak samo jak w gruncie –  zwykle się trochę skarla i nie osiąga książkowych rozmiarów.
  • Chociaż jagoda kamczacka jest inwestycją długoletnią, to sadząc ją w pojemniku, należy nastawić się na uprawę maksymalnie przez kilka sezonów. Przy wymianie wierzchniej warstwy podłoża, odpowiednim nawożeniu, cięciu, podlewaniu, zimowaniu, chuchaniu, dmuchaniu, może się  to udać przez kilka lat. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że z czasem konieczne będzie posadzenie jej do gruntu, albo sprezentowanie znajomemu ogrodnikowi.

owoce jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej – właściwości.

Owoce jagody kamczackiej są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo witaminy C i A oraz żelazo, jod, miedź i wiele składników o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm. Przede wszystkim mają więc wartość zdrowotną i kulinarną.  Można je jeść świeże, użyć do zrobienia przetworów owocowych, dodać do deserów, zamrozić lub zasuszyć.

Co Wy na to? Kto odważy się uprawiać jagodę kamczacką na balkonie albo na tarasie? A może macie już doświadczenie w takiej uprawie? Piszcie, komentujcie i dzielcie się swoimi spostrzeżeniami. A od wiosny uprawiajcie, zrywajcie i jedzcie! Wszystkiego smacznego!

Wpis powstał we współpracy z Akademią Roślin.  

  • Wow, nie wiedziałam o takiej odmianie nawet 🙂 Z zainteresowaniem przeczytałam artykuł oraz przejrzałam bloga 🙂 Postaram się przypomnieć sobie ten tekst przy następnym planowaniu zagospodarowania balkonu na kolejny sezon 😉