Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W przedświątecznej gonitwie znajdźmy chwilę czasu na zaaranżowanie dekoracji stołu wielkanocnego i naszego domu. Wiosna daje nam mnóstwo możliwości, nie tylko w ogrodzie. Na świątecznym stole, obok owsa i rzeżuchy, nie powinno zabraknąć wiosennych kwiatów, najlepiej żywych i pachnących. Oczywiście motywem przewodnim ozdób będą jaja. Prawdziwe skorupki, ich imitacje, owalne jajowate bryły wykonane z różnych materiałów, pisanki to podstawa wielkanocnej kompozycji. Oprócz tego koszyki, piórka, cebule kwiatowe, gałązki wierzbowe lub inne z rozkwitającymi pąkami.
Modne jest łączenie świeżych motywów wiosennych z suchymi kwiatami np. mikołajkiem płaskolistnym, a także wykorzystanie włóczki w aranżacjach. Zwykle króluje kolor żółty, ale dajmy szanse również innym wiosennym barwom. Dlaczego nie pokusić się np. o aranżację w pastelach albo samej bieli?
W tym okresie mamy w sklepach ogrodniczych bogaty wybór kwiatów wiosennych, zarówno ciętych jak i w pojemnikach. Polecam te w pojemnikach ze względu na dłuższą trwałość kwiatów. Kwiaty doniczkowe umieszczone w ozdobnych naczyniach: misach, ceramicznych donicach, wiklinowych koszach można okryć np. zielonym mchem, żeby ukryć plastikowe doniczki. W przypadku ciętych kwiatów wykorzystajmy gąbkę florystyczną nasączoną wodą. Oprócz utrzymywania wilgoci, stabilizuje i trzyma całą kompozycję w niezmienionej formie. Ozdoba stołu nie powinna być wysoka ani monstrualnej wielkości. Najlepiej umieścić ją na płaskim naczyniu. Chociaż widok świeżych kwiatów jest niezwykle przyjemny, to dobrze byłoby widzieć także osoby towarzyszące nam przy stole.
Zostaw Komentarz